Geen Vierdaagsefeesten, toch een beetje feest

Na 50 jaar onafgebroken feest in de derde week van juli gingen de Vierdaagsefeesten dit jaar niet door. Toch was het niet stil in Nijmegen! Ook al waren er geen Vierdaagsefeesten, de inventiviteit van kleinschalige initiatieven die wel mogelijk waren, is hoopgevend voor de toekomst. De vraag is dan ook niet óf, maar hóe we volgend jaar de Vierdaagsefeesten kunnen organiseren.

Terrassen
De terrassen, die feestelijk waren aangekleed in de sfeer van de Vierdaagsefeesten, zaten de hele week vol, binnen de mogelijkheden van de 1,5 meter afstand. Niet alleen het stadscentrum was populair, maar ook locaties als De Achtertuin, De Kaaij en Hubert konden rekenen op veel animo.

CityGame 
Er deden ruim 10.000 mensen mee aan de Vierdaagsefeesten CityGame, waarbij raadsels door de stad moesten worden opgelost. De snelste dagtijd was 45 minuten. De meeste spelers hadden wel een beetje hulp nodig: de hulplijn werd meer dan 2000 keer geraadpleegd. Er werden hele stadsplattegronden gemaakt door fanatieke spelers die elke dag meespeelden en ook de bonusquests probeerden op te lossen.

Veel dank aan onze partners voor het mogelijk maken van de CityGame: Mystery of the City, Vierdaagsefeesten Ambassadorsclub, DAR, NXP, gemeente Nijmegen.

Binnenprogramma’s
Op een aantal locaties kon toch een kleinschalig binnenprogramma worden georganiseerd, bijvoorbeeld bij Doornroosje (georganiseerd door Valkhof Festival) of Brebl (door Otis Park). Filosoof Maxim Februari had 2x de Stevenskerk, zijn oorspronkelijk geplande locatie, kunnen uitverkopen. Hij gaf nu een lezing voor een klein gezelschap in de bibliotheek, waar tevens een expeditie voor kinderen werd georganiseerd. Bij De Vereeniging kon een kleine groep mensen genieten van Ratzke’s Zomernachten, een show die ook na de Vierdaagsefeesten nog door gaat.

De feesten bij je thuis
Voor de thuisblijvers was er het programma ‘Vierdaagsefeesten met Omroep Gelderland’. Alleen al online bekeken zo’n 150.000 mensen de zeven uitzendingen, die ook op TV Gelderland te zien waren. Elke dag brachten gasten en artiesten het Vierdaagsefeestengevoel bij je thuis, zoals Jeffrey Heesen, Brace, 4B2M (met o.a. Rocco van De Staat), Enge Buren, Sven Ratzke, Marike Jager, The Originals, Waltzburg en Pedro Luis & his Cuban experience.

Kijk de programma’s terug:

I Love Music

Dit is goud

Verdieping

Grenzeloos genieten

Roze Woensdag

Nimweegs gezellig

Uit je plaat

Op naar 2021

Inmiddels richten we ons alweer op 2021! We zijn al begonnen met de eerste voorbereidingen, in de grote variant die we gewend zijn. Mochten er dan toch nog aanpassingen nodig zijn, verwachten wij dat we met de evenementenbranche en al onze partners dan inmiddels genoeg ervaring hebben opgebouwd om maatregelen te nemen waar nodig. Dus zet gerust in je agenda: 17 t/m 23 juli 2021!